Karin Anema

16-04-2023 Lezing Diepe Zakken in Baexem

Zondag 16 april geef ik voor Kunst en cultuur Leudal een lezing met beeld over mijn boek Diepe Zakken – op fietssafari voor het goede doel.

Locatie: Baexem

Tijd: 15.00 uur.

Organisator Wies Kerbusch van Literair Podium:

‘Afgelopen zondag verzorgde Karin Anema bij ons Literair Podium een zeer interessante presentatie over haar boek ‘Diepe zakken’. Het boek gaat over een fietstocht voor het goede doel (weesmeisjes) door Tanzania en Kenia. Deze 500 km lange tocht met veel hoogteverschillen wordt jaarlijks georganiseerd. De deelnemers fietsen dwars door de wildernis -inclusief ‘de big 5’- en overnachten in kleine tentjes. Karin zelf nam tweemaal deel, daardoor kon ze ons trakteren op oorspronkelijke beelden.

Wie nu verwacht in haar boek een persoonlijk relaas te lezen van Karins wederwaardigheden komt bedrogen uit. Ze trekt het geheel naar een hoger plan, licht er vier personages uit en beschrijft hun angsten, drijfveren en psyche.
In haar boeiende betoog hield Karin ons een spiegel voor over dit soort initiatieven: wie doet nu wie een plezier? Ze sprak geen oordeel uit, maar gaf ons veel stof tot nadenken. Heeft het zin dergelijke tochten te organiseren? Onmiskenbaar krijgen de deelnemers aan zo’n sponsortocht zelf daar een heel goed gevoel van, maar wat is de andere kant van het verhaal? Wat brengt het de Afrikanen? Zitten ze op onze inmenging te wachten? Afrika is heus niet meer het onderontwikkelde land uit onze jeugd waar we zilverwikkels en melkcapsules voor spaarden. Karin liet bijvoorbeeld zien hoe tradities bij de Masai nog volledig bestaan, maar… ze hebben allemaal een smartphone en de huur van de grond waar de fietsers hun tenten op mogen slaan wordt digitaal verrekend. U zult begrijpen dat deze lezing heel wat tongen losmaakte.’