Karin Anema

schrijfster Anema

Vandaag koop ik alle kleuren

Vandaag koop ik alle kleuren – het levensverhaal van een man en zijn psychoses.

Zonder vrouw, zonder kinderen, zonder vrienden, weggestopt in de bossen, in een pension vol potige snuiters en vogelverschrikkers, die elkaar aanstaren met lege blikken of vijandig naar elkaar loeren, voel ik me alsof ik alleen op koppige wilskracht overleef.Uit: Vandaag koop ik alle kleuren

In ‘Vandaag koop ik alle kleuren’ exploreert Karin Anema het innerlijk van een man met een psychiatrisch verleden en de diagnose schizofrenie. Na een zeer lange periode waarin hij kampt met psychoses, een gedwongen opname en verblijf in opvanghuizen, lukt het hem zonder hulp en zonder medicijnen een zelfstandig leven op te bouwen en een baan te vinden.
Op basis van zijn persoonlijk archief – een minutieus bijgehouden verzameling aantekeningen en visualisaties gemaakt tijdens de psychoses, tekeningen en andere documenten – en van gesprekken schreef zij zijn levensverhaal. Het resultaat is een fascinerende reis naar de uithoeken van het menselijk brein en een ode aan de wilskracht van een man die niet als een patiënt bestempeld wilde worden.

In 2016 is de Duitse vertaling van het boek verschenen: Heute kauf ich alle Farben – ein Künstler überwindet seine Psychose.

Heute kauf ich alle Farben

Heute kauf ich alle Farben

In 2017 is de Virtual-Reality Installatie “Ver binnen” gepresenteerd, gebaseerd op het boek Vandaag koop ik alle kleuren. Het is een co-productie van studio APVIS, Michiel van de Weerthof (sound) en Karin Anema (tekst en verhaal).

In 2017 is een nieuwe, geïllustreerde druk van Vandaag koop ik alle kleuren bij uitgeverij ACCO verschenen. ISBN 9789492398093. Zie lezersreacties op bol.com

‘…Wat een prachtig boek ! Ik wou dat ik die Twan had gekend .
Mocht er een lezing komen in mijn buurt , ben ik zeker van de partij .
Mevrouw Anema , groot compliment!’

Vandaag koop ik alle kleuren - hoe een kunstenaar zijn psychoses overwint

Vandaag koop ik alle kleuren – hoe een kunstenaar zijn psychoses overwint