Karin Anema

reisboeken Anema Ethiopie Suriname

Anders dan Afrika – reis naar het hart van Ethiopie

Een maand na de besnijdenis was er groot feest: de meisjes werden in nieuwe kleren gestoken en hun vingernagels werden uitgetrokken om te voorkomen dat ze hun aanstaande bij de pijnlijke ontmaagding zouden krabben, waarna ze ondanks alles in een groep naar de markt liepen, waar jongens hun het hof maakten. Vanaf nu waren ze huwbare vrouwen.Uit: Anders dan Afrika - reis naar het hart van Ethiopie

Anders dan Afrika – reis naar het hart van Ethiopie.

Terwijl Karin Anema door Ethiopië reis, ontmoet zij mensen uit heel verschillende etnische groepen. Hun levens tekenen zich af tegen de achtergrond van de turbulente geschiedenis van dit trotse, onafhankelijke land.

Zij ontrafelt wat Ethiopië zo anders maakt dan de rest van Afrika. Werd het immense continent verdeeld onder de koloniale machten, Ethiopië bleef een onafhankelijk keizerrijk met een sterke identiteit. De inwoners voelen zich meer verwant met blanken dan met zwart Afrika. Ironisch is dat de naar Israël uitgeweken Ethiopische joden, die zij tot in dat emigratieland volgt, zich daar pas zwart gaan voelen.

Enerzijds ervaart zij uitzonderlijke gastvrijheid, maar ook wordt zij geconfronteerd met wreedheden, zoals kinderroof en vrouwenbesnijdenis. Haar reis eindigt bij de onafhankelijke Afar, waar de leegte van de woestijn in het 3,5 miljoen jaar oude fossiel van de mensachtige Lucy het geheugen van de mensheid symboliseert. Nog steeds wordt het nomadische leven van de Afar niet gehinderd door bezit. Hier ben je aangewezen op onvoorwaardelijke kameraadschap en solidariteit.

3-2012: longlist Bob den Uyl prijs – beste literaire reisboek, zie VPRO Boeken tips.

Verkrijgbaar in de boekhandel en op bol.com