Karin Anema

reisboek Suriname

De groeten aan de koningin – een reis door Suriname

Pake kon niet uitleggen hoe zijn kruidenmengsels werken. Het enige dat me duidelijk was, was dat westerse kennis en inheemse kennis onvergelijkbaar zijn. Maar wat dan nog? Kunnen westerse artsen wel altijd uitleggen hoe een medicijn precies werkt? Maakt iemand zich daar druk over? Waarom zou ik dan wel aan de kennis van Pake twijfelen?Uit: De groeten aan de koningin - reis door Suriname

De groeten aan de koningin – een reis door Suriname.

Switi Sranan, een land zo anders dan Nederland en toch vertrouwd; zo ver weg en toch dichtbij. In haar eentje baant Karin Anema zich een weg door Suriname en raakt in de ban van de rijkdom aan culturen en het betoverende binnenland. Van Paramaribo tot in het hart van de Amazone heeft zij verrassende ontmoetingen. Haar voorliefde voor met de grond en de natuur vergroeide inheemsen brengt haar naar het ongerepte oerwoud van de indianen. Met hen gaat zij op expeditie en vaart door talrijke gevaarlijke stroomversnellingen. Tijdens een van haar tochten ontmoet zij de marrons, de nakomelingen van de gevluchte slaven, en ervaart zij de mystieke kracht van een traditionele medicijnman.

In De groeten aan de koningin beschrijft zij een avontuurlijke reis door een fascinerend land dat nog een voelbare band met Nederland heeft.

shortlist ‘beste reisboek’