Karin Anema

BOEGWATER – LEVEN OP DE BINNENVAART

Non-fictie literatuur binnenvaart

‘Boegwater – leven op de binnenvaart’

Binnenvaartschepen – vast aanwezig in ons oneindig laagland. Vanaf een hoge brug of op de wal, wachtend achter gesloten slagbomen, hoor en zie je ze voortglijden – de stuurhut dwars op het schip, auto op het dek, een keffend hondje in het gangboord, op de achtersteven wappert een  vlag…
Daar glijdt een geheel eigen wereld langs. Langzaam maar gestaag verdwijnt die in het verschiet. Weg…

Karin Anema is in die wereld gestapt. Ze heeft haar ogen en oren de kost gegeven. Ze heeft de schippers in actie gezien en naar hen geluisterd. Over hun strijd om het bestaan. Over vroeger. Over de toekomst.

Met de komst van de Kaapverdiër Antonio aan boord van de Neerlandia, van schipper Jopie, een einzelgänger, komen er nog weer andere invloeden binnen. Met de reconstructie van hun levens legt Karin Anema de binnenvaartcultuur bloot.

De grote rivieren regelen het ritme van Boegwater. Op en neer de Rijn, op en neer naar Antwerpen, op en neer de Donau. Vroeger met veel contacten, nu alleen nog bij een aanvaring.

16-5-2018: genomineerd voor de VPRO Bob den Uyl Prijs.

mei 2018: tweede druk verschenen

Verkrijgbaar in de boekhandel en op bol.com.

ISBN boek : 9789463190855,  Uitgeverij Scriptum

Er zijn diverse lezingen over het boek gepland.

Beluister hier het interview op Radio Rijnmond: Interview over ‘Boegwater’

PREVIEW om een idee te krijgen van het boek.

Vaar alvast een stukje mee op een 4000 tonner: Over de Donau

Zie ook de Scheepvaartkrant Interview in de Scheepvaartkrant

Recensie en ook deze Recensie.

Enkele lezersreacties:

‘…Water blijft toch gewoon in je bloed zitten. Dat merkte ik toen zelfs mijn ogen vochtig werden tijdens het lezen van je boek…’ (Michael Hompus)

‘Ik heb je boek Boegwater als geschenk gekregen en je hebt me daarmee op een intrigerende manier teruggebracht in de herinneringen van mijn jeugd aan boord. Ik vind het verbluffend, hoe je je als iemand “van de wal” hebt kunnen inleven in het doen en laten van de schippers, in hun terminologie, in hun gedachtewereld en hun gevoelens. Ik heb genoten van de herinneringen die het boek bij me opriep. Ik dank je uit het diepst van mijn hart…’ (Henk Ursinus)